Το μονοπάτι του γίγαντα, Ιρλανδία

Το λιθόστρωτο μονοπάτι του γίγαντα (γνωστό ως Clochan an Aifir ή Clochan na bhFomhorach στην ιρλανδική) είναι μια περιοχή με περίπου  40.000 τεράστιες στήλες μαύρου βασάλτη, αποτέλεσμα μιας αρχαίας ηφαιστειακής έκρηξης, περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Παλαιογενούς Περιόδου. 
Βρίσκεται στο οροπέδιο Antrim, στην βορειοανατολική ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας, περίπου 4,8 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Βushmills.  Ανακηρύχθηκε  Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986, και εθνικός φυσικός βιότοπος από το 1987 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι στήλες ξεκινούν από τους πρόποδες του βουνού και φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Οι περισσότερες είναι εξαγωνικές,  υπάρχουν όμως και κάποιες με τέσσερεις, πέντε, επτά ή οκτώ πλευρές. Η ψηλότερη είναι περίπου 12 μέτρα και η στερεοποιημένη λάβα στους βράχους έχει 28 μέτρα πάχος σε ορισμένα σημεία.
Σύμφωνα με το μύθο, οι στήλες είναι τα ερείπια ενός υπερυψωμένου μονοπατιού που χτίστηκε από έναν γίγαντα. Η ιστορία λέει ότι ο ιρλανδός γίγαντας Fionn mac Cumhaill (Finn MacCool) αφού δέχτηκε την πρόκληση σε πάλη από τον Σκωτσέζο γίγαντα Benandonner, έχτισε το υπερυψωμένο μονοπάτι, έτσι ώστε  να μπορέσουν να συναντηθούν.
Κατά μία εκδοχή, o Fionn ηττήθηκε από τον Benandonner. Κατά μία άλλη, ο Fionn κρύβεται από τον Benandonner όταν συνειδητοποιεί ότι ο εχθρός του είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι ο ίδιος. Η γυναίκα του Fionn, η Oonagh, μεταμφιέζεται ως Φιόν μωρό και μπαίνει σε μια κούνια. 

Όταν ο Benandonner βλέπει το μέγεθος του «μωρού», υπολογίζει ότι ο πατέρας του, ο Fionn, πρέπει να είναι ένας γίγαντας μεταξύ των γιγάντων, φεύγει πίσω στη Σκωτία με τρόμο, καταστρέφοντας το υπερυψωμένο μονοπάτι πίσω του, έτσι ώστε ο Fionn να μην μπορέσει να τον ακολουθήσει.



Μερικές από τις διαρθρώσεις έχουν υποστεί διάβρωση για αρκετά εκατομμύρια χρόνια και πολλά από αυτά μοιάζουν με αντικείμενα, όπως:




Οι μπότες του γίγαντα

  Η άρπα του γίγαντα 

   Οι καμινάδες 
 
Η περιοχή είναι ένας παράδεισος για τα θαλασσοπούλια όπως fulmar, petrel, κορμοράνος μαυρότρυγκας, guillemot και razorbill, ενώ τα διαβρωμένα πετρώματα φιλοξενούν πλήθος σπάνιων και ασυνήθιστων φυτών.
    MyPhotoPics