Παναγία Ντινιούς, νήσος Εύβοια, Ελλάς


Η Παναγία Ντινιούς είναι ένα μικρό εκκλησάκι στη Βόρειο Εύβοια, κοντά στην Ιστιαία, Ελλάς, όπου υπάρχει θαυματουργή
εικόνα της 
Παναγίας. Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές: Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας.


Σύμφωνα με την παράδοση, Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας, πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιον κυνηγημένο Έλληνα που κρύφτηκε πίσω από την εικόνα.


Η θαυματουργή εικόνα "επέστρεψε" την σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη του σημείου της βολής του πυροβόλου όπλου του Τούρκου στο πρόσωπο της Παναγίας και ειδικότερα στο Μέτωπο. 

Η "επιστροφή" της σφαίρας, έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει "επιστροφή" (δηλαδή Παναγία της επιστροφής).




Η δεύτερη εκδοχή, αποδίδει με κάποια φωνητική παρήχηση ή παράφραση αλλοιωμένη την τοπική ιδιομορφία του χώρου, επειδή  υπάρχει ένα ρέμα  κοντά στην εκκλησία μέχρι σήμερα, το δινιόρεμα.



Ωστόσο στην εικόνα υπάρχει η επιγραφή "Παναγία η Ελεούσα". Σύμφωνα με εκτιμήσεις η θαυματουργή εικόνα μπορεί να έχει αγιογραφηθεί τον 11ο αιώνα, ή να είναι λίγο μεταγενέστερη (μεταξύ του 14ου ή 16ου αιώνα),αλλά είναι "ξαναφιλοτεχνημένη" πάνω σε προηγούμενη εικόνα που ανάγεται στον 10ο ή 11ο αιώνα. 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκκλησία είναι ανακατασκευασμένη τη δεκαετία του 1960, και βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση που ανάγεται στα χρόνια της ύστερης τουρκοκρατίας, ενώ βρίσκεται κοντά στην περιοχή Κεφάλες που έχει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Υπάρχει επίσης πλούσια παράδοση για τα θαύματα ή ακόμα και εμφανίσεις της Παναγίας. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα επιβλητικό χώρο. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 
    ΜyPhotoPics