Σπήλαιο Περιστέρι, Μέθανα, Ελλάς

Το σπήλαιο, ηλικίας 2,5 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε το 1973  κατά τη διάνοιξη δρόμου. Tο μήκος  του είναι  250 μέτρα.  Αποτελείται  από τρεις θαλάμους: στον πρώτο υπάρχει μικρή λίμνη, ο δεύτερος είναι γεμάτος από βράχους που έχουν πέσει από την οροφή ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει και πάλι νερό. 

Το σπήλαιο είναι ουσιαστικά ένας  υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Στον πρώτο θάλαμο δεν υπάρχουν σταλαγμίτες. Στο δεύτερο και τρίτο θάλαμο
υπάρχουν και παρουσιάζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς. 




Το σταλαγμιτικό τους φορτίο παρουσιάζει εντυπωσιακούς σχηματισμούς στα “παραπετάσματα” και σε σταλαγμιτικές κολώνες. Φωτογραφίες των δύο τελευταίων θαλάμων δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη. 




Από τους ντόπιους λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο "Θρονί". Το όνομα σπηλαίο περιστέρι το πήρε από την μορφή πολλών σταλακτιτών που έμοιαζαν με περιστέρι.

Και λίγη μυθολογία!
Το σπηλαίο ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής σαν σπηλαίο νεράιδας. Ο μύθος έλεγε ότι κατοικούσε μια νεράιδα και όταν βράδιαζε έβγαινε και άρπαζε τους περαστικούς. 
Σε απόσταση 50 μέτρων από το σπηλαίο υπήρχε ένα παλιό μονοπάτι (τώρα είναι δρόμος) το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής μεγαλοχωρίου να πάνε στα κτήματά τους στο κάμπο Τροιζηνίας, στην επιστροφή τους στο χωριό φρόντιζαν να περάσουν πριν τη δύση του Ήλιου από το σπηλαίο. 
Με τις συμβουλές κάποιας μάγισσας κάρφωσαν 3 καρφιά για να απαλλαγούν από τις νεράιδες. Τα καρφιά υπάρχουν ακόμα καρφωμένα σε ένα βράχο του σπηλαίου. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι το σπηλαίο το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο οι βοσκοί της περιοχής, επίσης ότι μερικοί κάτοικοι ψάρευαν σε αυτό πεταλίδες, επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποιο ξύλινο άροτρο που χάθηκε στην περιοχή του θρονί βρέθηκε μέσα στη σπήλια.
              MyPhotoPics