Σπήλαιο Devetashka, Βουλγαρία

Σπήλαιο Devetashka, Lovech, Βουλγαρία.
Το σπήλαιο Devetashka βρίσκεται κοντά 
στο χωριό Devetaki,
περίπου 15 χλμ. βορειοανατολικά από την πόλη του Λόβετς, στη δεξιά όχθη του ποταμού Osam. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια στην Βουλγαρία. 
Ανακαλύφθηκε το 1921 και το 1950 χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πετρελαίου. Το σπήλαιο Devetashkata είναι 2,5 χλμ., και η είσοδος φτάνει τα 35 μέτρα ύψος. Eίναι επίσης γνωστό ως Maarata ή Oknata για τα επτά διαφορετικού μεγέθους ανοίγματα στην οροφή, μέσω των οποίων η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά και φωτίζει την κεντρική αίθουσα και μέρος από τα δύο πεδία.
Οι μελέτες έδειξαν ότι το σπήλαιο Devetashka χρησιμοποιήθηκε για να κατοικηθεί από ανθρώπους, με κάποιες διακοπές, κατά τη διάρκεια σχεδόν κάθε ιστορικής εποχής. Τα αρχαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας οδηγούν πολύ πίσω, στην μέση της λίθινης εποχής, πριν περίπου 70.000 χρόνια π.Χ. 



Το σπήλαιο Devetashka είναι μεταξύ των άλλων, σπηλιά με πλούσια πολιτιστικά ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή (6η χιλιετία - 4η χιλιετία π.χ.). Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα νεολιθικής στη Βουλγαρία βρίσκονται στο σπήλαιο Devetashka.






Σήμερα, το σπήλαιο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο του πολιτισμού και ένα προστατευμένο φυσικό ορόσημο εθνικής και διεθνούς σημασίας.
           MyPhotoPics