Η αρχαία πόλη Γέρασα, Ιορδανία

Ένα καταπληκτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο σε μια πόλη που γνώρισε δύναμη και δόξα. Στα θέατρά 
της αντήχησε  ο ελληνικός λόγος, από τους δρόμους της πέρασαν στρατηγοί θριαμβευτές και έμποροι της Ανατολής και σήμερα απλώνεται γύρω σου σιωπηλή περιμένοντας να διηγηθεί ιστορίες θριάμβου.

Η πόλη Γέρασα, Gerasa, Jerash, των ελληνορωμαϊκών χρόνων ήταν μια ακμάζουσα πόλη της ελληνιστικής ανατολής. Τον δεύτερο αιώνα π.Χ. κατοικείτο, από πληθυσμό που το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ελληνιστικό και το  υπόλοιπο σημιτικής προέλευσης.  

Ο μαρμάρινος ναός της Αρτέμιδας, που στολίζει τη σύγχρονη πόλη, τελειοποιήθηκε το 150 π.Χ. στη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Πίου. Όλο το οικοδόμημα είχε δώδεκα κολώνες κορινθιακού ρυθμού και από αυτές σήμερα ένδεκα βρίσκονται όρθιες στο σημείο που τοποθετήθηκαν την αρχαία εποχή. 



Ο αρχαίος ναός εντυπωσιακός ακόμη και σήμερα τονίζει την ακμή της αρχαίας πόλης. Η κεντρική λεωφόρος φέρει διπλή επιβλητική κορινθιακή κιονοστοιχία και ωραίο πλακόστρωτο που ακόμη σώζεται σε καλή κατάσταση.


Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο μεγάλος μαθηματικός Νικόμαχος της Γεράσας που έζησε από το 60 έως το 120 μ.Χ. Πάγνωστα είναι τα έργα του "Αριθμητική Εισαγωγή", όπως επίσης "Η θεολογία των Αριθμών", "Το εγχειρίδιο των Αρμονικών" και πολλά άλλα. Στην "Αριθμητική Εισαγωγή" χρησιμοποίησε αραβικούς αριθμούς και μεταφράστηκε από τα ελληνικά στα ρωμαϊκά. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε βασικό εγχειρίδιο για τη γνώση των μαθηματικών πάνω από χίλια χρόνια.


Η Γέρασα ήταν μια σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στην Δεκάπολη της Κοίλης Συρίας. Βρισκότανε μεταξύ της Πέλλας και της Φιλαδέλφειας. Ήταν κτισμένη στις όχθες του ποταμού Χρυσορρόα. Ο πλούτος της πόλεως έμεινε στην ιστορία, ώστε να ονομάζεται "Πομπηία της Μέσης Ανατολής".
    Η οβάλ πλατεία
    Το θέατρο
   Το Νυμφαίον
   Η Νότια Πύλη
   Το Ιπποδρόμιο
           Βόρειο Τετράπυλο
         MyPhotoPics