Νήσος Νίσυρος, Δωδεκάνησα, Ελλάς

Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα, Ελλάς.  Η πρωτεύουσα του   νησιού, το γραφικότατο Μανδράκι, είναι ένας  παραδοσιακός  οικισμός με κατάλευκα σπίτια και μικρά στενά σοκάκια.  Εκεί μπορείτε να ανεβείτε στο ύψωμα του ενετικού κάστρου, μέσα στο οποίο βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής με σημαντικές εικόνες, πλούσια ιστορία και εξαιρετική θέα στο Μανδράκι ή το ηλιοβασίλεμα. 
Επιπλέον, στο Μανδράκι μην παραλείψετε την επίσκεψη στο εξαιρετικό και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στο νησί. Άλλο ένα αξιοθέατο που βρίσκεται κοντά στο Μανδράκι και πρέπει να επισκεφτείτε είναι το αναστηλωμένο Παλαιόκαστρο.
Πρόκειται για την ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, 6ος- 4ος π.Χ. αι., ο οποίος πλέον στέκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ανεβείτε στα τείχη του με προσοχή και απολαύστε μία εναλλακτική ματιά στο Αιγαίο, την Κω που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και φυσικά στο Μανδράκι. 
Πρόταση για  καφέ στην πλατεία της Ηλικιωμένης που καλύπτεται από τα μεγάλα δέντρα έχοντας έτσι σκιά όλη την διάρκεια της  ημέρας.    
 Άλλες τοποθεσίες που πρέπει να δείτε στη Νίσυρο είναι οι δύο
ορεινοί και παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού, τον Εμπορειό και τα περίφημα Νικειά. 

Στον Εμπορείο θα βρείτε το Κάστρο της Παντονίκης, την εκκλησία των Ταξιαρχών και τη Φυσική Σάουνα, μία μικρή τρύπα στα βράχια, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, από τα οποία βγαίνει πολύ ζεστός αέρας! 
Στο χωρ
ιό θα βρείτε και δύο ταβέρνες με την μία να διαθέτει και μικρό μπαλκόνι με τραπέζια και υπέροχη θέα στη καλδέρα του ηφαιστείου. Στη ταβέρνα “Μπαλκόνι του Εμπορειού” θα έχετε υπέροχη θέα προς το ηφαίστειο Πολυβώτη.  Τα Νικιά είναι το επόμενο χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε. Από την μία πλευρά στέκονται πάνω ακριβώς από την καλδέρα του ηφαιστείου και τον μεγάλο κρατήρα Στέφανος, με εξαιρετική θέα ενώ από την άλλη ατενίζουν το Αιγαίο πέλαγος και την Τήλο. 


Επιπλέον, διαθέτουν και το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της χώρας στο οποίο μπορείτε να μάθετε όχι μόνο την γεωλογική ιστορία του νησιού αλλά και να πάρετε πληροφορίες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τέλος, τα Νικιά είναι διάσημα και για την εξαιρετικής ομορφιάς βοτσαλωτή τους πλατεία. Η πλατεία “Πόρτα” έχει φωτογραφηθεί ίσως περισσότερο από τις νησιωτικές πλατείες στο Αιγαίο και όχι άδικα! 
Αξίζει να περπατήσετε στα στενά του χωριού και να ανακαλύψετε σημεία με πανέμορφη θέα είτε στο Αιγαίο και την Τήλο, είτε στο ηφαίστειο Νισύρου και τον μεγαλύτερο κρατήρα Στέφανο. Απολαύστε την θέα και νιώστε την μυρωδιά του θειαφιού όπως αυτό μεταφέρεται από τον αέρα μέσα στο μοναδικό αυτό χωριό.



Το νούμερο ένα αξιοθέατο της Νισύρου είναι η μεγάλη καλδέρα του ηφαιστείου Πολυβώτη και κυρίως ο μεγάλος και επισκέψιμος κρατήρας Στέφανος.




Παραλίες Νισύρου
Παχιά Άμμος


Μικρή και πλατιά παραλία με χοντρή σκουρόχρωμη άμμο. Σχετικά κοντά υπάρχει ταβέρνα.
ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Γιαλισκάρι 


Γνωστή και ως Λευκή Ακτή ή White beach, καθώς ήταν το παλαιότερο όνομά της λόγω της ελαφρόπετρας που υπήρχε στην ακτή. Τώρα πλέον έχει αποκτήσει και πάλι τη σκούρα άμμο της. Εδώ θα συναντήσετε μεγάλα αρμυρίκια και μια ταβέρνα.
Πάλοι


Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού. Με σκούρα άμμο και αρμυρίκια, βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Υπάρχουν δωμάτια, ταβέρνες, καφενεία, όπως και μαρίνα για την εξυπηρέτηση των ιστιοφόρων.
Χοχλάκοι


Πρόκειται για την κοντινότερη παραλία στο Μανδράκι. Πήρε το όνομά της από τα μεγάλα και λεία κατάμαυρα βότσαλά της, που έχουν ηφαιστειογενή προέλευση.
Λιές

Μεγάλη παραλία με αλληλοδιαδοχικές αμμουδιές ή ακόμη και ανάμεικτες με βότσαλα. Λειτουργεί όμορφο ταβερνάκι.
Κατσούνι - Βρίσκεται μετά την παραλία στους Πάλους και λίγο πριν από τις Λιές. Έχει οδική πρόσβαση και συνδυάζει άμμο με βότσαλο. 

 ΜyPhotoPics