Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Φλαμίνγκο !!!

Τα φλαμίνγκος είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων.
Eίναι πολύ εντυπωσιακά, ντελικάτα ...

πουλιά. Η ψηλή και λεπτοκαμωμένη κορμοστασιά του, με τον μακρύ λαιμό σε σχήμα σίγμα και τα πανύψηλα ροδόχρωμα πόδια, κάνει την αναγνώριση του πολύ εύκολη. 
Tο φτέρωμα στα   ώριμα πουλιά  είναι άσπρο με μια ρόδινη απόχρωση. Τα ανήλικα πουλιά είναι επίσης άσπρα, αλλά έχουν λίγο μαύρο χρώμα στις φτερούγες τους. Καθώς πετάνε τα ώριμα πουλιά, μοιάζουν με μεγάλο, λευκορόδινο κινούμενο σύννεφο στο γαλάζιο ουρανό.
Τα φλαμίνγκος είναι πολύ κοινωνικά πουλιά που ζουν σε αποικίες που μπορούν να ανέρχονται σε χιλιάδες. Αυτές οι μεγάλες αποικίες πιστεύεται ότι εξυπηρετούν τρεις βασικούς σκοπούς: την αποφυγή της θήρευσης, τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης τροφής και την αξιοποίηση των ανεπαρκών και λιγοστών θέσεων στις οποίες μπορούν να φωλιάσουν.
Η πιο σταθερή ωστόσο κοινωνική μονάδα των φλαμίνγκο είναι τα ζεύγη που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Στα ζεύγη αυτά τόσο το θηλυκό όσο και το αρσενικό συμβάλλουν στο κτίσιμο της φωλιάς για το αυγό τους όσο και στην υπεράσπισή του. Το θηλυκό είναι εκείνο που επιλέγει τη θέση για το κτίσιμο της φωλιάς στο λασπότοπο. Μέτα από την εκκόλαψη των νεογνών η μόνη γονεϊκή ευθύνη είναι η σίτιση. Τα φλαμίνγκος λοιπόν παράγουν γάλα, όπως ακριβώς και τα περιστέρια, που οφείλεται στη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. 
Και οι δύο γονείς προσέχουν το νεογνό που θρέφεται με το γάλα αυτό που είναι πλούσιο σε λίπος, πρωτεΐνες καθώς επίσης και σε ερυθρά αλλά και σε λευκά αιμοσφαίρια. Μετά από 7-12 μέρες οι νεοσσοί αρχίζουν να εξερευνούν τον περίγυρό τους κι έτσι σχηματίζονται σταδιακά ομάδες νεοσσών στις οποίες οι γονείς αφήνουν τα μικρά τους. Οι νεοσσοί που δεν ενσωματώνονται στις ομάδες αυτές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από θηρευτές.
Τα φλαμινγκός τρέφονται με μικροσκοπικές γαρίδες και πράσινα φύκια. Το παράδοξο σχήμα στο ράμφος τους αποτελεί μια ειδική προσαρμογή που τα βοηθά στο να φιλτράρουν και να διαχωρίσουν τη λάσπη από τις γαρίδες και τα φύκια με τα οποία τρέφονται.  Το ροζ ή κοκκινωπό χρώμα των φλαμίνγκο προέρχεται από τις καροτενοειδείς πρωτεΐνες τις οποίες λαμβάνουν μέσω της τροφής τους.
Η μετανάστευση λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Οι ετήσιοι αριθμοί τους καθώς και οι ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης τους ποικίλλουν.
Το Φλαμίγκο στέκεται στο ένα πόδι για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους
Eίδη
Μεγάλο φλαμίνγκο (Φοινικόπτερος ο ρόδινος) - Phoenicopterus roseus


Μικρό φλαμίνγκο (Φοινικόπτερος ο ελάσσων) - Phoenicopterus minor


Xιλιανό φλαμίνγκο (Φοινικόπτερος ο χιλιανός)          Phoenicopterus chilensis                                                                

Φλαμίνγκο του Τζέιμς (Φοινικόπτερος του Τζέιμς)     Phoenicopterus jamesi                                                

Φλαμίνγκο των Άνδεων (Φοινικόπτερος των       Άνδεων)  Phoenicopterus andinus 
Αμερικανικό φλαμίνγκο (Φοινικόπτερος ο ερυθρός) Phoenicopterus ruber

Myphotopics