Σοκότρα, Υεμένη.

Τα νησιά Σοκόρτα είναι ένα μικρό σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών στον Ινδικό Ωκεανό και ανήκουν στην Δημοκρατία της  Υεμένης. Το μεγαλύτερο νησί,
ονομαζόμενο Σοκότρα, αποτελεί το 95% του συνολικού εδάφους του αρχιπελάγους της Σοκότρα. Βρίσκεται 240 χλμ. ανατολικά του Κέρατος της Αφρικής και 380 χλμ. νότια της Αραβικής Χερσονήσου. Είναι αρκετά απομονωμένο και, λόγω της διαδικασίας της ειδογένεσης, το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη.  
Η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στο αρχιπέλαγος της Σοκότρα χρονολογείται στις αρχές της Λίθινης Εποχής, με ευρήματα εργαλείων στην περιοχή κοντά στο Χαντίμπο, τα οποία αποδίδονται στον πολιτισμό Ολντοουάι.  Στα ιστορικά χρόνια εμφανίζεται με την ονομασία Διοσκουρίδα στο ελληνικό ναυτικό βοήθημα Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης τον 1ο αιώνα μ.κ.ε. Η σύγχρονη ονομασία Σοκότρα δεν συνδέεται με την ελληνική, αλλά αποδίδεται στη σανσκριτική έκφραση βίπα σουκχαντχάρα που σημαίνει νησί της ευδαιμονίας.
Το αρχιπέλαγος περιλαμβάνει τη νήσο Σοκότρα (3,625 τ.χλμ) και τρεις μικρότερες νήσους τις Αμπντ αλ Κουρί, Σαμχά  Ντάρσα.  Χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις περιοχές: στις παράκτιες πεδιάδες, στο ασβεστολιθικό υψίπεδο (όπου βρίσκονται πολλά καρστικά σπήλαια) και στα Όρη Χάγιερ που έχουν υψόμετρο 1,500 μ. 'Εχει μήκος 130 χλμ. και πλάτος 29–35 χλμ. Το κλίμα του είναι ξηρό και η μέση θερμοκρασία 18°C.
Ο μεγάλος χρονικά γεωλογικός αποκλεισμός του
αρχιπελάγους της Σοκότρα καθώς και το ζεστό κλίμα του νησιού, έχουν συμβάλει στη ανάπτυξή εντυπωσιακά απόκοσμης ενδημικής χλωρίδας στο νησί. Σύμφωνα με έρευνες περισσότερο από το ένα τρίτο των 800 περίπου φυτών, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το αρχιπέλαγος αποτελεί περιοχή ύψιστης περιβαλλοντολογικής σημασίας και πιθανό κέντρο οικοτουρισμού.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα και πάνω από 20 εκατομμυριών ετών, είναι το δέντρο "αίμα του δράκου", Dracaena cinnabari. Ο κόκκινος χυμός του αποκαλείται το "αίμα του δράκου" από τους αρχαίους κατοίκους του νησιού και χρησίμευε ως φάρμακο για όλες τις γενειές ή ως χρωστική ουσία. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε τελετές μαγείας και ακόμη έχει την ίδια ονομασία. Από μακριά μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο, αλλά από κάτω μοιάζει με ένα αλλόκοτο τεράστιο μανιτάρι.
                                                  

Το "Άνθος της Ερήμου" μοιάζει με πόδι ελέφαντα. Αυτό το φυτό φαίνεται να μη χρειάζεται καθόλου χώμα και περνά τις ρίζες του κατευθείαν μέσα από το βράχο. Το παράξενο και εξαιρετικά σπάνιο δένδρο είναι "Αγγουριά", ναι, βγάζει αγγουράκια.
Παρακάτω ένα ... “λαχανικό”!
Είδος γιγάντιας θαλάσσιας κάμπιας, yozamius sacampius, που φθάνει μέχρι τα 4 μέτρα μήκος και πάνω από 70 κιλά βάρος.
 Δεν απαντάται σε άλλο σημείο του κόσμου, ζει σε κοραλλιογενή θαλάσσια περιβάλλοντα, ενώ έχουν σημειωθεί περιστατικά επιθέσεών της σε ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας. Το δέρμα της πωλείται παρανόμως πολύ ακριβά σε ευρωπαϊκούς οίκους μόδας.
    My photoPics