Βασιλικός αετός

Ο αετός είναι αρπακτικό πουλί με εντυπωσιακή εμφάνιση, προικισμένο με οξύτατη όραση και έχει κυρτό   γαμψό ράμφος. Τα πόδια του έχουν τέσσερα δάκτυλα, τρία  μπρος και ένα πίσω, με νύχια αγκιστροειδή με τα οποία αρπάζει και κομματιάζει την λεία του. 
Ζει και χτίζει την φωλιά του σε απρόσιτους βράχους ορεινών περιοχών. Οι νεοσσοί του είναι αδέξιοι στην αρχή γι' αυτό τους ανατρέφει για πολύ καιρό με μεγάλη επιμέλεια. Το πέταγμα του είναι μεγαλοπρεπές.
Πολλές φορές καθώς πετάει αργά με τα φτερά του ανοιχτά και ακίνητα, μοιάζει σαν να γλιστράει μέσα στον αέρα.  Έχουν υπολογίσει πως ο αετός μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 31 μέτρα το δευτερόλεπτο, ένας φτερωτός κεραυνός. 
Γνήσια είδη αετών είναι: Ο Χρυσαετός, ο αετός της ιστορίας και των λαϊκών παραδόσεων. Είναι μεγαλόσωμο και εξαιρετικά δυνατό πουλί, με σκούρο καστανό χρώμα, που χρυσίζει στο λαιμό. Πετάει σε μεγάλα ύψη, διαγράφοντας κύκλους πολλές ώρες, με ελάχιστα χτυπήματα των φτερών και είναι ικανός να αντιμετωπίζει και τις πιο δυνατές καταιγίδες. Ο χρυσαετός είναι σύμβολο του Μεξικού και ήταν ο "Αυτοκρατορικός" αετός της σημαίας των ρωμαϊκών λεγεώνων. Άλλοι είναι ο Βασιλαετός, στεπαετός, κραυναετός, στικταετός, σπιζαετός, σταυραετός.
Συμβολισμός.
Το σύμβολο όλων των Ουράνιων θεών, αντιπροσωπεύει την
Πνευματική αρχή στον άνθρωπο, η οποία είναι ικανή να πετάει στα Ουράνια. 
Ο αετός, εξαιτίας της ικανότητάς του να υπερίπταται των νεφών και να ατενίζει κατ' ευθείαν τον ήλιο και αλάθητα το καθετί θεωρήθηκε Ουράνιο και Ηλιακό σύμβολο και βασιλιάς των πουλιών στον ουρανό, όπως το λιοντάρι στη γη. Επειδή ατενίζει τον Ήλιο, είναι σύμβολο του αγνού πνευματικού φωτός.
Η μάχη ανάμεσα στον αετό και στο φίδι ή η σκηνή του αετού με ένα φίδι στα νύχια του, απεικονίζει την πνευματική νίκη, αφού ο αετός συμβολίζει τις Ουράνιες δυνάμεις του αγαθού και το φίδι αντιπροσωπεύει τις κακές και χθόνιες δυνάμεις. Ο αετός είναι επίσης ανεκδήλωτο φως, ενώ το φίδι ανεκδήλωτο σκοτάδι. Από κοινού είναι ένα σύνολο, μία κοσμική ένωση, η ένωση πνεύματος και ύλης. 
Ο Αετός σαν σύμβολο στην Αρχαία Ελλάδα.
Σαν αγγελιοφόρος του Δία, εκτελεί την εντολή του να μεταφέρει από την γη στον Όλυμπο τον πανέμορφο νεαρό Γανυμήδη για να γίνει ο οινοχόος των θεών. Ο Γανυμήδης που ραντίζει έναν αετό, συμβολίζει την υπερνίκηση του θανάτου. 
Το θέμα του αετού, που μεταφέρει στον ουρανό έναν θνητό υπάρχει στην ελληνική μυθολογία και τέχνη. Πάρα πολλές είναι οι παραστάσεις που δείχνουν τον  
Γανυμήδη να ανυψώνεται από έναν αετό. Ο Γανυμήδης ήταν πρίγκηπας της Τροίας, γιος του βασιλιά Τρωός και της Καλλιρρόης. 
    MyPhotoPics