Νήσος Ανάφη, Κυκλάδες, Ελλάς

Η Ανάφη, 
που βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης, είναι ένα από τα πιο γραφικά  μικρά νησάκια του  κυκλαδικού συμπλέγματος, καθώς κατορθώνει να διατηρεί άθικτη τη φυσική της ομορφιά και την πλούσια λαϊκή της παράδοση. 
Οι πανέμορφες παραλίες του νότου με τη χρυσή άμμο, η
φυσική αγριάδα των απόκρημνων βράχων του βορρά, τα  μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία, τα ανεξερεύνητα σπήλαια, οι ιαματικές πηγές, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της χώρας και τα
  δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα  που βρίσκονται διάσπαρτα παντού, συνθέτουν την εικόνα του νησιού.
Οι βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές που το καλοκαίρι παραδίνονται στη ζέστη του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου, το χειμώνα σκεπάζονται με ένα καταπράσινο χαλί χλόης και την άνοιξη γεμίζουν αγριολούλουδα σε όλους τους χρωματισμούς, ενώ μοσχοβολά το θυμάρι και το φασκόμηλο.
Η Ανάφη έχει ένα μόνο χωριό, την Χώρα, που είναι χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, με ολόλευκα σπίτια με θόλους και με στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα, όμοια με αυτά που υπάρχουν στην περιοχή Αναφιώτικα, που απλώνεται κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας.

Εδώ η λαϊκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ξεδιπλώνεται σε όλη της την ομορφιά: στενά πλακόστρωτα σοκάκια, κάτασπρα χαμηλά σπίτια με φρεσκοβαμμένα μπλε παράθυρα και θόλους στη στέγη (ένα τοπικό αρχιτεκτονικό γνώρισμα που μονώνει τα σπίτια από τον ήλιο και τον αέρα) και αυλές γεμάτες λουλούδια, κάτω από το εκτυφλωτικό αιγαιοπελαγίτικο φως.
Η Χώρα απέχει 3 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.  Ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Χώρα, ανατολικά, είναι σκαρφαλωμένο το Κλεισίδι, μικρός οικισμός με ελάχιστα σπιτάκια και ξενώνες.
Οι επισκέπτες μπορούν με τα ντόπια καΐκια ή με το σκάφος τους να κάνουν, αν ο καιρός το επιτρέπει, τον περίπλου του νησιού, ή θαλάσσιες εκδρομές στα κοντινά νησάκια Φτενά, Παχιά (Αναφόπουλο), Μακριά, που έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Αξιοθέατα:
Η Χώρα















 Η Μονή Καλαμιώτισσας



                                     Το Καστέλι
                     
 Εκκλησίες
Στην ανατολική άκρη του νησιού δεσπόζει ο βράχος του Καλάμου, ο μεγαλύτερος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. 

                                
 Παραλίες 
Η Ανάφη διαθέτει δεκάδες υπέροχες παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές και διαφανή νερά. Ιδανικές για κολύμπι είναι οι νότιες αμμουδιές του νησιού και η παραλία Καταλυμάτσα, με τα αρχαιολογικά ευρήματα από το αρχαίο λιμάνι. Πολύ όμορφες είναι η παραλίες Κλεισίδι, (όπου πάει και αυτοκίνητο) Μικρός και Μεγάλος Ρούκοuvας (με μεγάλη αμμουδιά) και οι περιοχές Κατσούνι (κοντά στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου), Φλαμουρού, 'Aη Γιάννης. Μέγας Ποταμός και Μοναστήρι. Στο Κλεισίδι και στο Ρούκουνα υπάρχουν και όμορφα παραλιακά ταβερνάκια με παραδοσιακό φαγητό. Στα βόρεια της Ανάφης υπάρχουν βραχώδεις ακτές, που σχηματίζουν ένα εξωπραγματικό τοπίο, που σίγουρα αξίζει να δείτε. Στην περιοχή Βάγια υπάρχουν και ιαματικές πηγές. Άλλες παραλίες είναι οι Αγ. Νικόλαος ή Όρμος, Χάλαρα, Βρύση, Λιβόσκοπο, 

Αγ. Ανάργυροι
      MyPhotoPics