Μονή Τζαγκαρόλων, Χανιά, Κρήτη, Ελλάς

Η Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Τζαγκαρόλων βρίσκεται στην χερσόνησο Ακρωτήρι, στα βόρεια του νομού Χανίων, νήσος Κρήτη, Ελλάς.  Απέχει 
15 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται πολύ κοντά στο Αεροδρόμιο Χανίων. Στο σημείο όπου είναι χτισμένη σήμερα η μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων υπήρχε παλαιότερα άλλη, μικρότερη μονή.

Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τους αδερφούς
Ιερεμία και Λαυρέντιο, από τη βενετοκρητική οικογένεια των Τζαγκαρόλων στη θέση μικρότερης, ιδιοκτησίας του ιερομονάχου Ιωακείμ Σοφιανού. 
Η Μονή ανατέθηκε το 1611 στον Ιερεμία, ο οποίος άρχισε αμέσως τις οικοδομικές εργασίες. Μετά το θάνατό του το 1634 περίπου, το έργο συνεχίστηκε από το Λαυρέντιο και δεν είχε ολοκληρωθεί κατά την κατάληψη των Χανιών από τους τούρκους το 1645. 


Η Μονή συνέχισε να ακμάζει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αν και με προβλήματα. Κατά το 1821 κάηκε από τους τούρκους και χάθηκαν πολλά από τα κειμήλιά της. Σήμερα η Μονή,αν και έχει μικρό αριθμό μοναχών, είναι και πάλι σε ακμή με ιδιαίτερη επίδοση στις βιοκαλλιέργειες.
 


Αν και το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων χάθηκε στις διάφορες ιστορικές περιστάσεις, στο μικρό μουσείο εκτίθενται εικόνες, μεταξύ των οποίων του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (16ος αι.), του Αγίου Νικολάου (17ος αι.), του ένθρονου Παντοκράτορα, της Ζωοδόχου Πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας, και άλλα.
             MyPhotoPics