Κορωνησία, Αμβρακικός Κόλπος, Ελλάς

Το νησί Κορωνησία βρίσκεται στα ΝΔ της Άρτας μέσα στον Αμβρακικό, Ελλάς. Πρόκειται για μικρό 
γραφικό νησί, που το χωρίζει από τον κάμπο της Άρτας η λιμνοθάλασσα Λογαρού, συνδέεται όμως με αμμώδες "ράμμα" με τη γειτονική Σαλαώρα. Στο δρόμο για τη Σαλαώρα, πριν  την Κορωνησία δεσπόζουν λουρονησίδες που συνδέουν με τη στεριά το πρώην ασβεστολιθικό νησί. 
Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα, αγνά και παρθένα μέρη της
Ελλάδας καθώς το ανάγλυφο του τοπίου του νησιού συνδυάζει την ομορφιά και την αγριάδα των ελληνικών βουνών, με τις ήπιες και αβαθείς παραλίες του Αμβρακικού κόλπου και την εύφορη κοιλάδα του Αράχθου που τη διασχίζει. Κύριο χαρακτηριστικό του, το άφθονο πράσινο.
Στην μέση της όμορφης Κορωνησίας, μέσα στην αγκαλιά του Αμβρακικού, στέκει κατάκορφα στο λοφίσκο, ο Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, απομεινάρι παλιού και ακμαίου μοναστηριού. Από σωσμένες γραπτές μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι το μοναστήρι υπήρχε πριν το 1193, στα χρόνια δε της λατινοκρατίας και στις αρχές της τουρκοκρατίας (15ος και 16ος αιώνας) είχε πολλούς μοναχούς και γνώριζε μεγάλη ευμάρεια. 
Σε κοντινή απόσταση σώζεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου, ο οποίος  μόνασε στο μοναστήρι του "Γενεθλίου της Θεοτόκου" στην Κορωνησία, που χρονολογείται μεταξύ 7ου αι. και 10ου αιώνα μ.Χ. Επίσης διατηρείται το παλιό πηγάδι απ' όπου υδρευόταν η μονή, καθώς και ερείπια από κελιά και βοηθητικούς χώρους στα νότια του ναού. Σήμερα ο ναός λειτουργεί ως ενοριακός.

Το γραφικό λιμάνι
και η πανέμορφη μικρή λιμνοθάλασσα του Σακολετσίου, λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο νησί, δίπλα από την κεντρική πλατεία με το παλιό ηλιακό ρολόι, ασφαλίζει τις βάρκες των ψαράδων και τα μικρά τρεχαντήρια από τα κύματα.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι να αναφέρουμε τα ψάρια του Αμβρακικού όπως η τσιπούρα, το λαβράκι, η γαρίδα (γνωστή και ως γάμπαρι), η σαρδέλα, οι γλώσσες και οι κέφαλοι. Νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Κορωνησίας θα περιμένετε με ανυπομονησία τους ψαράδες με τα καΐκια τους, απ` τους οποίους θα προμηθευτείτε ό,τι πιο φρέσκο και ζωντανό υπάρχει την περίοδο που θα επισκεφτείτε το νησί.
Το ηλιακό ρολόι
                                             Ο Αμβρακικός κόλπος
MyPhotoPics